„Az igazat érteni, a szépet érezni, a jót gyakorolni kell!”


A tapolcai katolikus iskola kiemelkedő sikere
a Bolyai Matematikai Csapatverseny megyei fordulóján

 

            Bolyai János ezen idézete volt az idei Bolyai Matematikai Csapatverseny mottója. A verseny 2004-ben indult, és a következő évtől országos szintűvé nőtte ki magát. 2010-től a határainkon túliak is szervezetten kapcsolódhattak be a kihívásba. 2015-ben már 41 000 résztvevője volt a versenynek.

 A verseny célja, hogy segítsük a diákok azon képességeinek kibontakoztatását, mellyel közösen, összedolgozva tudnak matematikai-logikai feladatokat megoldani. Együtt tudjanak gondolkodni, tudjanak érvelni a saját megoldásaik mellett, képesek legyenek meggyőzni társaikat, és összemérhessék tudásukat az azonos évfolyamon tanuló diáktársaikkal. Bolyai egy korábbi idézete jól tükrözi ezt a célkitűzést.
” Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben!”
Iskolánk 3-8. évfolyamon tanuló diákjaiból kilenc csapat, összesen 34 tanuló képviseltette magát a megyei forduló tapolcai régiós versenyén. Hatvan perc alatt 13 feleletválasztós és 1 írásbeli kidolgozást igénylő feladatot kellett megoldani diákjainknak. Az előzetes, intenzív felkészülés ideje egy hónap volt. Lelkesen, szorgalmasan, izgalommal teli készültek
a tanulóink. Nem csupán a csapatok felkészülése volt ez az időszak, a szülők, a testvérek is aktívan bekapcsolódtak az „agyalásba”. A verseny ideje alatt együtt szurkoltunk a versenyzőinknek. A szülőkkel együtt vártuk az eredmények megjelenését az interneten, és örültünk az elért sikereknek. Ezt bátran nevezhetjük összedolgozásnak, együtt gondolkodásnak, egy nagyon komoly csapatjátéknak.
Be kell vallani, ide csak azoknak a diákoknak érdemes jelentkezni, akik tudnak küzdeni, nem adják fel akkor sem, ha nem jutnak tovább az országos megmérettetésre. A feladatok bizony nem az egyszerű, hétköznapi matematikai tudással megoldhatók közé tartoznak. Azt gondolom, minden elért eredmény diákjaink hozzáállását mutatja.
Ez egy kihívás volt, és nagyon szépen teljesítettek csapataink. Érdemes továbbgondolni a jövőbeni versenyzés lehetőségét. A gyermekek már a 2017. évi csapatokat szervezik, és egy szülőkből álló felnőtt csapat indulását tervezgetik…
És akkor az induló csapataink és az elért eredményeik, akikre BÜSZKÉK vagyunk! A Bolyai Matematikai Csapatverseny megyei fordulójának eredményei a tapolcai régió legkiemelkedőbb helyezéseit hozták!
Sötét Béláné, Kormányos Ildikó, Lászlóné Gárdonyi Valéria


A Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola eredményei

Helyezés a tapolcai régióban

Helyezés
a megyei
fordulón

Csapatnév

Csapattagok

Osztály


1.

8.

Számkirályok

Pajor Enikő
Horváth Anna Veronika
Lázár Kristóf György
Nagy Márton Regő

3.


1.

13.

3D

Horváth Dániel Zsolt
Hubert Ádám Dániel
Darabos Bulcsú
Szőcze Botond Dominik

5.


1.

16.

Bűvös négyzet

Rohály Boglárka
Darabos Anna
Mersics Lili
Werner Fülöp Péter

8.


2.

17.

Négy legjobb matekos

Kovács Flóra
Darabos Júlia
Kasnya Péter
Sinkó Szabolcs

3.


2.

22.

Négy ész

Németh-Bende Szabolcs
Sabján Olivér
Werner Dénes
Zengői Roland

4.


3.

24.

Szuperzsenik

Puha Liliána Napsugár
Virág Lilla
Pölczmann Bence
Nádasdi Tamás

3.


3.

25.

Szoknyás matekosok

Bolla Anna
Folly Anna
Tarsoly Borbála

4.


3.

28.

Bűvös kockák

Hederics Eszter
Urbán Emese
Werner Kinga Éva
Tóth Tamás

6.


4.

32.

Számológépek

Söjtöri Henrietta
Bódis Napsugár
Kiss Zsanett

6.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük