Jól vizsgázott a katolikus iskola

(A cikk megjelent az Új Tapolcai Újság 2014. februári számában)

 

Egyházi intézmények országos komplex ellenőrzése

Komplex intézményellenőrzést végeztek 2013 novemberében a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában. Országos szinten 2001 óta tartanak a katolikus intézményekben négyévente visszatérő vizsgálatokat a budapesti Katolikus Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértői. Míg a nem egyházi fenntartású intézmények külső ellenőrzése a 80-as években megszűnt, a katolikus nevelést fejlesztő komplex ellenőrzés már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A katolikus intézmények országos jó teljesítményéhez ez is nagy mértékben hozzájárul.

A három napos helyszíni vizsgálódás idején a pedagógiai szakértők – Fehér Lászlóné vezető szakértő és Sántáné Kiss Rita szakértő – 20 tanórát és délutáni foglalkozást látogattak meg, 14 egyéni és csoportos interjút bonyolítottak le az intézmény vezetőivel, a pedagógusokkal, a szülők és a diákok képviselőivel. Megállapították, hogy aaz előző látogatásuk óta jelentősen javultak az iskolában a személyi és tárgyi feltételek. Az iskola korszerű taneszközökkel felszerelt, interaktív táblák, szaktantermek segítik az oktatást. A felső tagozat az idei tanévben jelentősen megújult, 4 új szaktanár erősíti a minőségi oktatást. Felvételire és nyelvvizsgákra előkészítő szakkörök, művészeti és sportfoglalkozások színes palettája teszi lehetővé a felsős diákok felkészülését a különböző megmérettetésekre, országos, regionális szép versenyeredményekben sincs hiány.

Az intézmény arculatát meghatározza a családias, biztonságot adó légkör. A szülők nem csak az oktatással és a versenyeredményekkel elégedettek, hanem hálásak az iskolának azért is, hogy ebben a családias légkörben formálódik gyermekük személyisége. A pedagógiai szakértők szerint az iskolának nagy értéke diákjainak tisztelettudó, fegyelmezett magatartása, előzékenysége, jól neveltsége. Ez annak is betudható, hogy az iskolának nincs területi beiskolázási kényszere, azaz házirendjének köszönhetően el tudja távolítani az osztályközösségeket romboló tanulókat.

A pedagógiai szakértők véleményét támasztják alá a szülők kérdőíves megkérdezése: „Nagyon meg vagyok elégedve az iskolával. A felsős gyerekek is előzékenyek, jól neveltek, a kisiskolásokkal is segítőkészek.” „Az intézmény pozitív változáson ment át az elmúlt másfél évben. Megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező tanárokat vettek fel, akik megfelelően felkészítik a diákokat.” „Azzal, hogy gyermekem ebbe az iskolába jár, egy olyan pluszt kap, ami megkülönbözteti (jó értelemben) a város többi iskolájába járó gyerekektől. Udvariasabbak, kedvesebbek, együttérzőbbek. Köszönet érte.”

Bányai Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük