Hogyan segíthetjük gyermekünk felkészülését az iskolára?

Hogyan segíthetjük gyermekünk felkészülését az iskolára?

Sokan tévesen gondolják, hogy úgy segíthetik gyermeküket, ha szeptemberi iskolába lépés időpontjára megtanítják őket számolni, megismertetik a betűkkel, betűelemek írásmódjával.
Többet segíthetünk nekik, ha hétköznapi tevékenységeken és játékokon keresztül fejlesztjük a tanuláshoz szükséges képességeiket. (finommotorika; szem-kéz koordináció; hallási, látási figyelem és emlékezet; beszédészlelés, beszédértés; alak-háttér észlelés)

  • Legyenek sokat a levegőn! Jó fejlesztő játék a labda pattogtatása, dobása levegőbe, társaknak, rúgása. Sok képességterületet fejleszt az ugrókötelezés. Természetesen ezeken kívül is minden szabad térben végzett mozgásforma (ugrás, lógás, mászás, futás) jó hatással van a gyerekekre.
  • A kézműves tevékenységek az írás előkészítésében nyújtanak segítséget. Rajzoljunk, színezzünk, gyurmázzunk, vágjunk, ragasszunk, hajtogassunk együtt gyermekünkkel!
  • A kirakó (puzzle) jó hatással van a kombinációs készségre, fejleszti a térlátást és a koordinációt, és segít az olvasáshoz, az íráshoz, a problémamegoldáshoz szükséges készségek elsajátításában.
  • A társasjátékok neve is jelzi, hogy a társakkal való közös játék szabályainak betartására nevel. Segít a kudarctűrő képesség fejlesztésében.
  • A mese a legjobb érzelmi intelligenciafejlesztő módszer és a minőségi idő egyik legértékesebb módja gyermekeknél.
  • Nagycsoportosokkal már lehet beszélgetni az olvasott mesékről. Elmondathatjuk a tartalmát, rákérdezhetünk szavak jelentésére, megkérdezhetjük véleményüket adott mesebeli cselekedetekről. A lényeg, hogy BESZÉLGESSÜNK csemeténkkel, BESZÉLTESSÜK!

Az interneten sok hasznos cikket találhatnak az érdeklődők. Néhány link a teljesség igénye nélkül:

http://pszichologin.blog.hu/2012/01/30/erzelmi_fejlesztes_kell_nincs_mese
http://parentia.hu/cikk/lepesrol23/899-fejlesztes-jatekosan-a-puzzle
http://www.kepessegfejlesztes.hu/jatekra-fel/

Akik pedig célirányosan szeretnék fejleszteni gyermekük képességeit, hogy sikerélményeket szerezhessenek az első hónapokban és hatékonyan tudjanak tanulni az elkövetkező években, azoknak érdemes megismerkedni a képességfejlesztő játékokkal. Ezek a játékok a valamilyen képességterületen elmaradott és a jó képességű gyermeket egyaránt fejlesztik.

http://www.okosjatek.hu/
http://www.kepessegfejlesztojatek.hu/
http://webovoda.blogspot.hu/p/kepessegfejleszto-jatekok.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük