Szakmai beszámoló a HAT-KP-1-2022_1-001496 azonosítószámú

Határtalanul! pályázathoz

Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola, Tapolca

Pályázat címe: Várak földjén – nyugat–felvidéki vártúra

2023. március 30-31 – április 01.

A kirándulás 19 tanulóval és 2 kisérő pedagógussal valósult meg a Csillagösvény utazási iroda szervezésében. Autóbusszal utaztunk Felvidékre (Szlovákiába).

A kirándulás programja:

Kirándulásunk első napján a csatai Baross Gábor Alapiskolába látogattunk el, ahol találkoztunk az iskola diákjaival és pedagógusaival

Ezután Léva városát tekintettük meg. A barsi múzeumba a helyi gazdag természettudományi, történelmi, archeológiai és numizmatikai tárlatot néztünk meg. Kitüntetett figyelmet kapott a gyógyszertári kiállítás, ami nagyon tetszett a tanulóknak.

 Közel egyórás csodálatos erdős területen vezető autóút után érkeztünk meg Selmecbányára, ahol a városban tettünk sétát, majd elmentünk a Kammerhof múzeumba.  Ez a középkori Magyarország egyik leggazdagabb városának ipari fejlődését mutatja be. Az egykori ezüstbányászat ipari berendezéseit, bányamérnöki eszközeit, az osztrák császárok aranyszállal szőtt bányalátogató öltözeteit is felvonultató kiállítás pazar élményt nyújtott.

Ellátogattunk Petőfi Sándor egykori iskolájához. Az evangélikus líceum falán található emléktáblát megtekintettük ahol közös fényképpel és beszélgetéssel emlékeztünk meg a költőről.

A város hangulata nagyon tetszett a tanulóknak, meredek utcái változatos és díszes házai egyedi hangulatot adnak a városnak és ezt a tanulók sokszor meg is jegyezték.

Már borús időben indultunk el a barokk Kálváriához, ahonnan a rossz idő ellenére is csodás kilátás fogadott minket. A stációknál megálltunk, beszélgettünk, sokan készítettek fényképeket. Esőbe, kicsit ázottan, de élményekkel gazdagodva indultunk lefelé, majd a szállásunk felé.


Második napon Appony várának romjait kerestük fel. A Nagytapolcsánytól 12km-re fekvő romhoz erdei ösvényen kapaszkodtunk fel. Ezután Nyitrára érkeztünk meg, ahol a Várdombon álló csodálatos püspöki várnegyedet tekintettük meg. A látvány igen nagy hatással volt a tanulókra. A Szent Emmerám-templomba hosszabb időt töltöttünk el. A nyári turista időszak előtt érkeztünk, és nagy ajándék volt, hogy csendben, elmélyedve tekinthettük meg a templomot. A székesegyház gyűjteményét is részleteibe merülve tekintettük meg. A várdombi sétát követően a városba is sétáltunk, megnéztük a modern Nyitra városát. Egy helyi üzletbe is bementünk, ahol a tanulók angol nyelven  beszélgettek. Ez az út jó lehetőség volt a nyelvgyakorlásra is.

Nyitra után a gímesi várromhoz utaztunk majd túráztunk. Az ötórás kirándulás után fáradtan és kimerülten érkeztünk meg a szálláshelyre, ahol finom vacsorával vártak. 
A harmadik napon verőfényes napsütésben érkeztünk meg első állomásunkra, Szentgyörgy városába.  Különösen érdekes volt a szőlőtermesztéséről híres város látogatása, amely többek között arról is nevezetes, hogy a városkában nyílt meg a történelmi Magyarország első lóvasút-pályája, amely a települést kötötte össze Pozsonnyal.

A képen kültéri, ég, felhő, épület látható

Automatikusan generált leírásA középkori város utcái nagyon hangulatosak voltak. Meglátogattunk a város plébániatemplomát és a kertben álló haranglábat. Megnéztük a város egyik legrégebbi épületét, ahol a város legidősebb szőlőtőkéje található. Lehetőségünk volt a magántulajdonban álló, felújítás alatt lévő épület megcsodálására. Jó volt látni, hogy a tulajdonos az eredeti technikákat felhasználva újította fel a több mint 300 éves házat. A Szentháromság templom falára kihelyezett emléktábla érdekes információval szolgált, gróf Benyovszky Móricnak állít emléket szlovák nyelven. A templom mellett található piarista kolostor falán egy nagyon szép napóra látható, ami a szőlőművelő vidék szimbólumává vált. A harmadik napon napsütéses, szeles időben folytattuk utunkat Dévény várához.

Érdekes a várrom fekvése a Kárpátok vonulatainak kiindulópontjánál (Kis-Kárpátok vagy Fehér – Kárpátok elnevezés) és Duna  – Morva folyó találkozásánál. A programot módosítottuk és a vár belső részét is megtekintettük. Felkapaszkodtunk a legmagasabb toronyba és pazar kilátás tárult elénk, egészen a Bécsi-medencééig elláttunk. Ugyancsak érdekes volt a múlt és jelen találkozása, ugyanis Bécs felé megszámlálhatatlan szélkerék „díszítette” a tájat. A várban található múzeumba hosszabb időt töltöttünk el, nagyon lenyűgözte a tanulókat a vár kicsinyített makettje és a földtani érdekességek is érdekelték őket.

A háromnapos kirándulás utolsó állomása Pozsony városa volt, ahol először a Duna fölé magasodó méltóságteljes pozsonyi várat és környezetét, Magyar Királyság egykori fővárosát tekintettük meg. A várat kívülről körbe jártuk, majd várból elsétáltunk az óvárosba ahol a kacskaringós, hangulatos utcákon sétáltunk. Megnéztük a gyönyörű kék kupolás Szent-Mihály-kaput, amelynek homlokzatára a felújítást követően részben visszakerült a magyar címer is. Ezután a Szent Márton-székesegyházat (Szent Márton-dóm) néztük meg belülről. A barokk stílusban épült római katolikus épületben tizenegy uralkodót és nyolc királynét koronáztak meg.  Igazi élményekkel teli háromnapos utunk volt, melynek köszönhetően maradandó élményben volt részünk. Biztos vagyok benne, hogy sokáig emlékezni fognak a tanulóim a látottakra.

Felejthetetlen három napban volt részünk, köszönjük a lehetőséget.

Zétényi Anna, Hegyi Kevin és a 7. osztály