Testnevelés

Az iskolai testnevelés célja a gyermekek személyiségének komplex fejlesztése: egészségének megerősítése, edzettségének és adaptációs képességeinek növelésével a fizikai cselekvőképesség kialakítása, s ez által a testi- szellemi teljesítőképesség fokozása. A szervezet általános, sokoldalú, arányos képzésével a testi és szellemi fejlődés segítése. A testnevelés órákon és a különböző sportágú szakköri órákon egyrészt fejlesztjük a gyermekek motoros képességeit, a mozgásformákban való jártassággal mozgásműveltséget alakítunk ki, másrészt megpróbáljuk bennük felkelteni az igényt a rendszeres sportolásra, és a versenyeken való részvételre. Iskolánkban működő állandó szakkörök:
Művészi torna:
Az órán a gyermekek megismerkednek a ritmikus sportgimnasztika, és a klasszikus balett alapjaival. Gyermek korosztályban kötéllel, karikával és labdával dolgoznak. Komoly zenére szabadgyakorlatot tanulnak be. Ifjúsági korosztályban a buzogány és szalag kéziszerek szertechnikáját  is megtanulják.

Mazsorett:
Iskolánk leány tanulói a mindennapi testnevelés keretében az alsó tagozaton minden korosztályban heti egy órában tanulnak mazsorettet.
Jelenleg a "kadet" korcsoportban  a "pomponos szekciót" iskolánk első és második osztályos lányai alkotják. Az alapozó órákon megtanulják a helyes tudatos táncos testtartást, illetve játékos formában az alakzatokba igazodásokat.

A "junior" korosztályban a "flag" szekciót, azaz a "zászlóforgató csoportot" harmadik és negyedik osztályos lányok képviselik. Az első két osztályban tanult alapok alkalmazásával és folyamatos ismétléseként ebben a korosztályban a gyermekek már zászlóforgatási technikákat, és komplett koreográfiát is tanulnak be.

A foglalkozások keretein belül az alapműfajon kívül mindegyik csoport mindegyik színpadi műfajelemmel megismerkedik, és a megtanult tánctechnikák segítségével az adott csoport összetételéhez és tudásához leginkább passzoló színpadi koreográfiát is tanul.
A szakkör keretein belül a lányok az első félévben megismerkednek a mazsorett műfaj versenyszabályaival, a versenyzéshez feltétlenül szükséges mozgástechnika alapjaival, a táncos alaplépésekkel, és az egykezes botforgatási technikával. A szakkör leány tagjai alkotják iskolánk "baton", azaz "botforgató csoportját". Ők már a tanult elemek segítségével akrobatikus elemeket tartalmazó színpadi koreográfiát, show táncot, és menettáncot is tanulnak.
A 2015/2016.-os tanévtől Tapolca Város Önkormányzata segítségével szakköri csoportunk Tapolca Város Mazsorett és Zászlóforgató csoportjává lépett elő, így minden városi fellépésen és versenyen iskolánkat, és Tapolca városát is képviselik. A szakkör tagjai minden évben több regionális és nemzetközi versenyen is megmérettetik magukat, ezeken a versenyeken évek óta dobogós helyen végeznek.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük